40 år sedan starten av närradion i Botkyrka
Mitt under premiärsändningen den 17 november 1984 öppnades dörrarna och in skred några munkar i orange hellånga kläder. De gick obekymrat runt i lokalen och bjöd de närvarande på vegetariskt godis från stora, guldfärgade fat. I lokalen fanns hugade radioter från föreningar som visade bredden av både föreningslivet och radion; kyrkor, idrottsföreningar, politiska partier… och munkar!
Här får du några glimtar av några program som församlingen sände, med start i vår församlingsvåning den 17 november 1984:
På 1980-talet avvecklades successivt etermonopolet i Sverige. Först ut var den föreningsdrivna närradion, och i Botkyrka bildades en förening som blev tilldelad frekvensen 91,6 på FM-bandet. Under ett tiotal år var radio 91,6 ett etablerat begrepp, inte minst i Pingstkyrkan.
En studio byggdes och blivande medarbetare gick utbildning, både i teknik och produktion. Intresset var stort och sändningarna blev många. Under flera år sändes t ex söndagskvällsgudstjänsterna direkt. Program på flera språk radierades också regelbundet; till exempel finska och spanska, medan andra hördes mer sporadiskt, som arabiska och persiska.
I ett allmänt nyhetsprogram kallat Lördagsjournalen, kunde innehållet variera från intervjuer med pastorerna om helgens gudstjänster till handbollsreferat (IFK Tumba spelade högt i handbollsserien på den tiden). Allt blandat med kristen musik. Och församlingen fick många nya kontakter, inte minst bland idrottsföreningarna. Pingstkyrkans studio hyrdes av bland andra IFK Tumba och med den föreningen gjordes flera samprodukter.
Tablån innehöll även program med direktkontakt med lyssnarna. Radio 91,6 spelade lyssnarnas önskesånger och sent på fredagarna fick de ringa in sina böneämnen i Förbönskväll.
Närradion från Pingstkyrkan sände som mest 20 timmar varje vecka. 60-70 personer var engagerade som tekniker, programledare, reportrar, förebedjare, arkivarier etc. Den föreningsdrivna närradion i Botkyrka konkurrerades så småningom ut av alla kommersiella radiokanaler, som regeringen gav sändningstillstånd. Och av lokal-TV, dit en del av medieengagemanget flyttades på 90-talet.
PS
Männen i de fotsida kläderna var munkar från Krishnarörelsen, som hade – och har – sitt centrum på Korsnäs gård i Grödinge. Under 1980-talet var den hinduiska sekten mycket offentlig och omskriven. De sände också under flera år program över närradion.
Claes Waern
RÄTTELSE
I filmen ovan finns klipp från kampanjen ”Vecka 32”. Den hölls 1988, inte 1987 som uppges i filmen.